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Gus Sirakis

From: Gus Sirakis

Sent:  Thursday, January 18, 2007 3:20 PM

To: ‘Bhol, Saroj'

Cc: Fatma Amer .

Subject: RE: WTC Redevelopment Projects-Concrete Test and Inspection Frocedure

Saroj,

Thank you for the additional information. The Department of Buildings has no objections to the procedures
submitted.

Thank you,

Gus Sirakis

From: Bhol, Saroj [mailto;sbhel@panynj.gov]

Sent: Monday, November 27, 2006 9:32 AM

To: Gus Sirakis _

Cc: Fatma Amer; Bognacki, Casimir; Groark, Thomas; Lin, C. John; Lombardi, Frank; Passeri, Carl; Sandiford,
Raymond; Zipf, Peter

Subject: FW: WTC Redevelopment Projects-Concrete Test and Inspection Procedure

Gus,
Here's the response to your questions in the order asked .

1.The sampling frequency is given in the attachment.
2.ASTM C-31 -03 allows the use of 4x8 cylinders for strength testing providing the EOR is in agreement.
3.Inspections at batch plants will be performed on an as needed basis ,when we need to verify matetials being
used at a plant. .
Our specification is " end result", that is we test for all critical parameters . This requires more testing than
required by code.

4 We follow AC] 318 section 5.3.

Thanks
Saroj

From: Gus Sirakis [mailto: ConstadinoS@buildings.nyc.gov]

Sent: Saturday, November 11, 2006 4:12 PM

To: Bhol, Saroj; Fatma Amer

Subject: RE: WTC Redevelopment Projects-Concrete Test and Inspection Procedure

Saroj,
With regards to your e-mail below, | have the following comments & questions:

1. Could you please provide more information on the sampling rate? We are interested in how large
are the "Lot sizes" and how many samples are taken for testing. Also, what types of tests are being
performed? In addition, have you used the procedure you are proposing for testing in the past?

2. ACI 318-02 Section 5.6.3.2 references ASTM C31-98 "Making and Curing Concrete Test
Specimens in the Field". ASTM C31-98 Section 5.1, note 4 does not recommend the use of
cylinders smaller than 6 inches in diameter for acceptance testing for specified strength (ASTM C31-
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98 has been superseded with ASTM C31-08, | will find out if this requirement has changed). Do you
have previous test information to share that will provide more information?

3. How often are the periodic inspections? Do you require any plant certifications?

4. Can you please clarify the procedure to be used? Are you going to be using a method such as the
one outlined in ACI 318 Section 5.37

Please fee! free to contact me if you have any questions or concems.
Thank you,

Gus Sirakis

From: Bhol, Saroj [mailto:sbhol@panynj.gov]

Sent: Thursday, October 26, 2006 4:14 PM

To: Fatma Amer

Cc: Gus Sirakis; Bognacki, Casimir; Groark, Thomas; Lin, C. John; Lombardi, Frank; Zipf, Peter
Subject: WTC Redevelopment Projects-Concrete Test and Inspection Procedure

Fatma,

On some of the WTC Redevelopment projects, such as the Freedom Tower, Memorial,
Transportation Hub, etc., Port Authority will be supervising the construction by itself. For
proper quality control of concrete work on these projects, Port Authority's Materials
Division will perform the concrete tests as well as the controlled inspections. We would
like to utilize the procedures outlined below, which are utilized for projects in our other
facilities and produce excellent results:

1.  For frequency of testing, use lot sizes of concrete instead of sampling and
testing of concrete every 50 cubic yards of concrete, as specified in the Building
Code. A lot of concrete is defined as the production of a single work period. There
may be instances where lot sizes will be greater than 50 cubic yards of concrete
per test, particularly for mass pours of several hundred cubic yards of concrete
material.

2. Use 4-inch diameter by 8-inch high cylinders for compressive strength
testing, instead of 6 inches in diameter by 12 inches in height. Based on tests by
our Materials Division, there is very good correlation between this cylinder size
and the coarse aggregates sizes being used at the WTC site. In addition, ACI
does allow the use of 4x8 cylinders

3.  Inspect the batch plant periodically and check that the actual material
components used in mix designs for work at the WTC are actually physically at the
plant, and randomly sample some of the constituents, as necessary, during
production. Other than that, our experience is that there is very little that can be
verified at the plant.

4. Based on extensive research by Port Authority's Materials Division, the
minimum cement factors specified in the NYC Building Code Tables 10-3 are
excessive; uneconomical, and have an adverse effect on the durability of the
concrete in terms of shrinkage cracking due to high paste volumes. We plan to
base our mix proportions on trial mix fest results and/or mixes successfully used
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within the two preceding years.

Please let me know if the Department of Buildings has any issue with this procedure.
Thanks

Saroj
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Gus Sirakis

From: Gus Sirakis

Sent: Wednesday, November 15, 2006 5:02 PM

To: Siun Derkhidam

Subject: FW: WTC Redevelopment Projects-Concrete Test and Inspection Procedure

FYI
The questions | sent back, | didn't respond to all.

Gus Sirakis

From: Gus Sirakis

Sent: Saturday, November 11, 2006 4:12 PM

To: 'Bhol, Saroj'; Fatma Amer

Subject: RE: WTC Redevelopment Projects-Concrete Test and Inspection Procedure

Saroj,
With regards to your e-mail below, | have the following comments & questions:

1. Could you please provide more information on the sampling rate? We are interested in how large are the
“ot sizes” and how many samples are taken for testing. Also, what types of tests are being performed? In
addition, have you used the procedure you are proposing for testing in the past?

2. ACI 318-02 Section 5.6.3.2 references ASTM C31-98 “Making and Curing Concrete Test Specimens in the
Field”. ASTM C31-98 Section 5.1, note 4 does not recommend the use of cylinders smaller than € inches
in diameter for acceptance testing for specified strength (ASTM C31-98 has been superseded with ASTM
C31-086, | will find out if this requirement has changed). Do you have previous test information to share that

will provide more information?

3. How often are the periodic inspections? Do you require any plant certifications?

4. Can you please clarify the procedure to be used? Are you going to be using a method such as the one
outlined in ACI 318 Section 5.37

Please feel free to contact me if you have any questions or concerns.
Thank you,

Gus Sirakis

From: Bhol, Saroj [mailto:sbhol@panynj.gov]

Sent: Thursday, October 26, 2006 4:14 PM

To: Fatma Amer :

Cc: Gus Sirakis; Bognacki, Casimir; Groark, Thomas; Lin, C. John; Lombardi, Frank; Zipf, Peter
Subject: WTC Redevelopment Projects-Concrete Test and Inspection Procedure

Fatma,
On some of the WTC Redevelopment projects, such as the Freedom Tower, Memorial,
Transportation Hub, etc., Port Authority will be supervising the construction by itself. For proper

guality control of concrete work on these projects, Port Authority’s Materials Division will
perform the concrete tests as well as the controlled inspections. We would like to utilize the
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procedures outlined below, which are utilized for projects in our other facilities and produce
excellent results:

1. For frequency of testing, use lot sizes of concrete instead of sampling and testing
of concrete every 50 cubic yards of concrete, as specified in the Building Code. A lot of
concrete is defined as the production of a single work period. There may be instances
‘where lot sizes will be greater than 50 cubic yards of concrete per test, particularly for
mass pours of several hundred cubic yards of concrete material.

2. Use 4-inch diameter by 8-inch high cylinders for compressive strength testing,
instead of 6 inches in diameter by 12 inches in height. Based on tests by our Materials
Division, there is very good correlation between this cylinder size and the coarse
aggregates sizes being used at the WTC site. in addition, ACI does aflow the use of
4x8 cylinders '

3.  Inspect the batch plant periodically and check that the actual material components
used in mix designs for work at the WTC are actually physically at the plant, and
randomly sample some of the constituents, as necessary, during production. Other
than that, our experience is that there is very little that can be verified at the plant.

- 4.  Based on extensive research by Port Authority’s Materials Division, the minimum
cement factors specified in the NYC Building Code Tables 10-3 are excessive,
uneconomical, and have an adverse effect on the durability of the concrete in terms of
shrinkage cracking due to high paste volumes. We plan to base our mix proportions on
trial mix test resuits and/or mixes successfully used within the two preceding years.

Please let me know if the Department of Buildings has any issue with this procedure.
Thanks

Saroj

5/3/2007



~WTC Redevelopment Projects-Concrete Test and Inspection Procedure Page 1 of 2

Gus Sirakis

From: Gus Sirakis

Sent:  Saturday, November 11, 2006 4:12 PM

To: '‘Bhol, Saroj'; Fatma Amer

Subject: RE: WTC Redevelopment Projects-Concrete Test and Inspection Procedure

Saroj,

With regards to your e-mail below, | have the following comments & guestions:

1. Could you please provide more information on the sampling rate? We are interested in how large are the
“Lot sizes” and how many samples are taken for testing. Also, what types of tests are being performed? In
addition, have you used the procedure you are proposing for testing in the past?

2. ACI 318-02 Section 5.6.3.2 references ASTM €31-98 “Making and Curing Concrete Test Specimens in the
Field”. ASTM C31-98 Section 5.1, note 4 does not recommend the use of cylinders smaller than 6 inches
in diameter for acceptance testing for specified strength (ASTM C31-98 has been superseded with ASTM
C31-08, t will find out if this reguirement has changed). Do you have previous test information to share that

will provide more information?

How often are the periodic inspections? Do you require any plant certifications?

4. Can you please clarify the procedure to be used? Are you going to be using a method such as the one
outlined in ACI 318 Section 5.37

(U]

Please feel free to contact me if you have any questions or concemns.
Thank you,

Gus Sirakis

From: Bhol, Saroj [mailto:sbhol@panynj.gov]

Sent: Thursday, October 26, 2006 4:14 PM

To: Fatma Amer . .
Cc: Gus Sirakis; Bognacki, Casimir; Groark, Thomas; Lin, C. John; Lombardi, Frank; Zipf, Peter
Subject: WTC Redevelopment Projects-Concrete Test and Inspection Procedure

Fatma,

On some of the WTC Redevelopment projects, such as the Freedom Tower, Memorial,
Transportation Hub, etc., Port Authority will be supervising the construction by itself. For proper
quality control of concrete work on these projects, Port Authority’s Materials Division will
perform the concrete tests as well as the controlled inspections. We would like to utilize the
procedures outlined below, which are utilized for projects in our other facilities and produce
excellent results:

1. For frequency of testing, use lot sizes of concrete instead of sampling and testing
of concrete every 50 cubic yards of concrete, as specified in the Building Code. A lot of
concrete is defined as the production of a single work period. There may be instances
where lot sizes will be greater than 50 cubic yards of concrete per test, particularly for
mass pours of several hundred cubic yards of concrete material.

2.  Use 4-inch diameter by 8-inch high cylinders for compressive strength testing,
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instead of 6 inches in diameter by 12 inches in height. Based on tests by our Materials
Division, there is very good correlation between this cylinder size and the coarse
aggregates sizes being used at the WTC site. In addition, ACI does allow the use of
4x8 cylinders

3. Inspect the batch plant pericedically and check that the actual material components
used in mix designs for work at the WTC are actually physically at the plant, and
randomly sample some of the constituents, as necessary, during production. Other
than that, our experience is that there is very little that can be verified at the plant.

4. Based on extensive research by Port Authority’s Materials Division, the minimum
cement factors specified in the NYC Building Code Tables 10-3 are excessive,
uneconomical, and have an adverse effect on the durability of the concrete in terms of
shrinkage cracking due to high paste volumes. Ye plan to base our mix proportions on
trial mix test results and/or mixes successfully used within the two preceding years.
Please let me know if the Department of Buildings has any issue with this procedure.
Thanks

Saroj
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